Babeczki o smaku cytrynowym
Składniki:
- 600g mąki
- 300g cukru
- skórka z dwóch startych cytryn
- szczypta soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 0,5l maślanki
- 250g masła
Przygotowanie:
- Przygotowujemy dwie miski.
- W jednej z nich szykujemy "suche składniki"- przesiana mąka, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. - Wymieszać!
- W drugiej misce należy połączyć ze sobą "mokre składniki"- jajka, maślanka, roztopione masło. Delikatnie miksujemy aż do połączenia składników.
- Do miski z "mokrymi" składnikami dodajemy powoli mąkę i resztę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
- Kiedy produkty się połączą, kończymy mieszanie. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Nie musi być gładkie.
- Piekarnik musi być już rozgrzany do 200stopni.
- Na foremki do muffinek wykładamy ciasto, mniej więcej mi wyszło, jedna łyżka ciasta na jedną foremkę. I szybko wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Ważne aby ta część była zrobiona sprawnie, i nie doszło do rozmoczenia się papierowych foremek, bo ciasto może się wylać.
- Pieczemy około 20-25min.
Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie, a mają taki prosty skład ;) I ta smietanka tak fajnie je dekoruje ;)
OdpowiedzUsuń