środa, 26 listopada 2014

Babeczki cytrynowe


Babeczki o smaku cytrynowym





Składniki:
  • 600g mąki
  • 300g cukru
  • skórka z dwóch startych cytryn
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 0,5l maślanki
  • 250g masła

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy dwie miski.
  • W jednej z nich szykujemy "suche składniki"- przesiana mąka, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. - Wymieszać!
  • W drugiej misce należy połączyć ze sobą "mokre składniki"- jajka, maślanka, roztopione masło. Delikatnie miksujemy aż do połączenia składników.
  • Do miski z "mokrymi" składnikami dodajemy powoli mąkę i resztę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  • Kiedy produkty się połączą, kończymy mieszanie. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Nie musi być gładkie.
  • Piekarnik musi być już rozgrzany do 200stopni.
  • Na foremki do muffinek wykładamy ciasto, mniej więcej mi wyszło, jedna łyżka ciasta na jedną foremkę. I szybko wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Ważne aby ta część była zrobiona sprawnie, i nie doszło do rozmoczenia się papierowych foremek, bo ciasto może się wylać.
  • Pieczemy około 20-25min.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, a mają taki prosty skład ;) I ta smietanka tak fajnie je dekoruje ;)

    OdpowiedzUsuń