środa, 26 listopada 2014

Tort Kokosowy



Na urodzinki synusia, przygotowałam taki biały i niewinny torcik...
Naszło mnie na kokos i znalazłam inspirację na pysznej stronce.
Do tego śliczne dekoracje znalezione na allegro i było prosto ale pięknie, a przede wszystkim smacznie.





Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 białek.
  • 6 żółtek.
  • 90 g wiórek kokosowych przysmażonych na brąz na suchej patelni.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 170 g cukru pudru.

Krem:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - udało mi się kupić w Kauflandzie.
  • 60 g wiórek kokosowych.
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
  • 250 g śmietany 30%.
  • 3-4 łyżeczki żelatyny.

Dodatkowo:
  • Szklanka herbaty zielonej bądź czarnej.
  • 250 g serka mascarpone.
  • Sok z 3/4 cytryny.
  • 100 g wiórków kokosowych do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Mąkę należy sobie przygotować na miseczce, i połączyć z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru pudru.

3.W innym naczyniu ubijamy żółtka z resztą cukru pudru.

4.Łączymy ze sobą, żółtka, białka, mąkę i wiórki kokosowe (stopniowo) mieszając drewnianą łyżką.

5. Wylewany na wyłożoną papierem tortownicę i wkładamy do pieca na 50 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki.

7.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

8. W wysokim naczyniu, ubijamy mleczko kokosowe aż się spieni. Dodajemy do niego płynną żelatynę.

9. Odrazu zaczynamy w innym naczyniu ubijać śmietanę z cukrem pudrem

10. Dobrze ubitą łączymy z mleczkiem kokosowym i dosypujemy wiórki kokosowe.

11. Pierwszy biszkopt należy nasączyć herbatą (troszkę aby nie był zbyt zalany) i nakładamy krem.

12. I tak na każde piętro. Należy podzielić masę tak aby była równomiernie rozłożona.

13. Na kilka godzin zostawić tort w lodówce aż masa dobrze stężeje.

14. Serek mascarpone przełożyć na miseczkę, dodać sok z cytryny i wymieszać.

15. Wysmarować mascarpone boki tortu i wierzch, przykleić do niego wiórki kokosowe, a wierzch dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz