Na urodzinki synusia, przygotowałam taki biały i niewinny torcik...
Naszło mnie na kokos i znalazłam inspirację na pysznej stronce.
Do tego śliczne dekoracje znalezione na allegro i było prosto ale pięknie, a przede wszystkim smacznie.
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 białek.
- 6 żółtek.
- 90 g wiórek kokosowych przysmażonych na brąz na suchej patelni.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 170 g cukru pudru.
Krem:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - udało mi się kupić w Kauflandzie.
- 60 g wiórek kokosowych.
- 2-3 łyżki cukru pudru.
- 250 g śmietany 30%.
- 3-4 łyżeczki żelatyny.
Dodatkowo:
- Szklanka herbaty zielonej bądź czarnej.
- 250 g serka mascarpone.
- Sok z 3/4 cytryny.
- 100 g wiórków kokosowych do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mąkę należy sobie przygotować na miseczce, i połączyć z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru pudru.
3.W innym naczyniu ubijamy żółtka z resztą cukru pudru.
4.Łączymy ze sobą, żółtka, białka, mąkę i wiórki kokosowe (stopniowo) mieszając drewnianą łyżką.
5. Wylewany na wyłożoną papierem tortownicę i wkładamy do pieca na 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki.
7.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
8. W wysokim naczyniu, ubijamy mleczko kokosowe aż się spieni. Dodajemy do niego płynną żelatynę.
9. Odrazu zaczynamy w innym naczyniu ubijać śmietanę z cukrem pudrem
10. Dobrze ubitą łączymy z mleczkiem kokosowym i dosypujemy wiórki kokosowe.
11. Pierwszy biszkopt należy nasączyć herbatą (troszkę aby nie był zbyt zalany) i nakładamy krem.
12. I tak na każde piętro. Należy podzielić masę tak aby była równomiernie rozłożona.
13. Na kilka godzin zostawić tort w lodówce aż masa dobrze stężeje.
14. Serek mascarpone przełożyć na miseczkę, dodać sok z cytryny i wymieszać.
15. Wysmarować mascarpone boki tortu i wierzch, przykleić do niego wiórki kokosowe, a wierzch dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz