środa, 26 listopada 2014

Ciasto Cytrynowe



Ciasto cytrynowe z masą budyniową i orzeźwiającą miętą.


                             




Składnik:

Spód biszkoptowy biały lub ciemny.

Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego.
  • 150ml soku z cytryny
  • Szklanka cukru
  • 100g masła

Szklankę wody, cukier i sok z cytryny gotujemy razem.

W 1/2 szklanki wody mieszamy budynie aż do rozpuszczenia.

Gdy woda z cukrem zawrze, wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnie.

Studzimy.

Przed nałożeniem na biszkopt, masę budyniową połączymy z miękkim masłem.


Kremowa galaretka:
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 500ml śmietany 30% 
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Gakaretkę rozpuszczamy w szklance wrzacej wody.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na pianę, i pod koniec dodajemy cukier puder.
Wlewamy tężejącą galaretkę, chwili miksujemy.



Na biszkopt wlewamy masę budyniową połączoną z masłem, układamy na niej herbatniki.
Kremową galaretkę wlewamy na herbatniki i znów przekładamy kolejną warstwą herbatników.

Górę dekorujemy lukrem ( cukier puder i sok z cytryny w proporcjach takich aby lukier nie był wodnisty ale też dobrze się rozsmarował), do dekoracji idealnie pasowała mięta która skomponowała się ze smakiem cytryny idealnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz