Ciasto a'la 3 bit przekładane herbatnikami. 
Składniki:
- 10 paczek herbatników (ja kupuję biedronkowe, pakowane po 3 malutkie czyli 30 paczuszek).
 - 2 puszki masy kajmakowej.
 - 1/2 litra mleka.
 - 2 budynie(jasne)
 - 1 margaryna
 - 500-600 ml śmietany 18%
 - 3 śnieżki
 - tarta czekolada lub orzechy do posypania góry.
 
Przygotowanie:
Budynie gotujemy na mleku a kiedy przestygną miksujemy z margaryną.
Śnieżki ubijamy na śmietanie 18%. Można dosypać trochę cukru pudru ale nie jest to konieczne.
Herbatniki smarujemy z jednej strony kajmakiem i układamy z nich spód naszego ciasta na blaszce.
Można też wpierw ułożyć herbatniki a potem je smarować ale kleją się do łyżki i jest to nie wygodne. 
Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie nakładamy masę budyniową.
Masę budyniową pokrywamy trzecią i ostatnią warstwą herbatników.
Na górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startymi orzechami bądź czekoladą.
Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie nakładamy masę budyniową.
Masę budyniową pokrywamy trzecią i ostatnią warstwą herbatników.
Na górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startymi orzechami bądź czekoladą.
Przepis na dużą blaszkę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz