Ciasto a'la 3 bit przekładane herbatnikami.
Składniki:
- 10 paczek herbatników (ja kupuję biedronkowe, pakowane po 3 malutkie czyli 30 paczuszek).
- 2 puszki masy kajmakowej.
- 1/2 litra mleka.
- 2 budynie(jasne)
- 1 margaryna
- 500-600 ml śmietany 18%
- 3 śnieżki
- tarta czekolada lub orzechy do posypania góry.
Przygotowanie:
Budynie gotujemy na mleku a kiedy przestygną miksujemy z margaryną.
Śnieżki ubijamy na śmietanie 18%. Można dosypać trochę cukru pudru ale nie jest to konieczne.
Herbatniki smarujemy z jednej strony kajmakiem i układamy z nich spód naszego ciasta na blaszce.
Można też wpierw ułożyć herbatniki a potem je smarować ale kleją się do łyżki i jest to nie wygodne.
Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie nakładamy masę budyniową.
Masę budyniową pokrywamy trzecią i ostatnią warstwą herbatników.
Na górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startymi orzechami bądź czekoladą.
Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Następnie nakładamy masę budyniową.
Masę budyniową pokrywamy trzecią i ostatnią warstwą herbatników.
Na górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startymi orzechami bądź czekoladą.
Przepis na dużą blaszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz