Pierś z kurczaka, z brokułami i sosem serowym w cieście francuskim.
Składniki:
Sos:
- 3 serki topione- ja kupuję Toppi z biedronki w dużej gramaturze.
- 150ml mleka.
- Gałka muszkatałowa.
- Pieprz.
- 2-3 ząbki czosnku.
- Kilka różyczek brokuły.
- Kilka różyczek kalafiora.
- 2 paczki gotowego ciasta francuskiego.
- Rozbite jajko.
- 1 podwójna pierś z kurczaka.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie, dodając łyżkę przyprawy typu "kucharek".
Różyczki warzyw gotujemy w wodzie bądź na parze. Powinny być lekko rozgotowane.
Przygotowujemy kokilki. Smarujemy tłuszczem (margaryną) spód i boki kokilek.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki. Razem powinno wyjść 8 kwadratów.
Kwadraty wykładamy na kokilkę tak aby brzegi ciasta wystawały poza kokilkę.
Ugotowane mięso dzielimy na kawałki i wykładamy na ciasto.
Przygotowujemy sos.
Mleko podgrzewamy w rondelku.
Kiedy jest ciepłe wrzucamy serki topione, i przeciskamy czosnek.
Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
Czekamy aż serki się roztopią i sos zgęstnieje.
Wrzucamy do sosu pogniecione widelcem warzywa i mieszamy razem.
Gotowy sos nakładamy na mięso.
Czekamy aż serki się roztopią i sos zgęstnieje.
Wrzucamy do sosu pogniecione widelcem warzywa i mieszamy razem.
Gotowy sos nakładamy na mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz