Dziś coś łatwego, prostego.
Ucieranego, lekkiego do kawy i owocowego.
Ciasto z truskawkami.
Składniki:
1 szklanka cukru białego
1 szklanka śmietany 18%
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
paczka mrożonych truskawek (w sezonie można użyć świeże, pokrojone)
Białka ubijemy na pianę dodając szczyptę soli.
Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka ciągle ucierając.
Gdy jest ubite dodajemy stopniowo śmietanę miksując tylko do połączenia, jak najkórcej.
Na najniższych obrotach dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem. Można dodać skórkę z cytryny.
Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Układamy na wierzch owoce, jeżeli są to rozmrożone truskawki nie powinny być za mokre.
Pieczemy 50 minut na 180 stopni.
Mniam, na takie ciasta zawsze są chętni :)
OdpowiedzUsuń