niedziela, 17 maja 2015

Jagodowa Pychotka

Jagodowa Pychotka



Ciasto którym oczarowałam moją mamę, uwidziane w sklepie a wykonania własnego.


Składniki:

Biszkopt z 4 jaj.
1 litr śmietanki 36% (ja używam UHT)
1,5 szklanki jagód (świeże lub mrożone)
2 szklanki Cukru pudru
Żelatyna 6-7 łyżeczka
6 białek i 2 szklanki cukru.


Biszkopt tradycjyjnie.
Schłodzoną śmietanę ubijamy do gęstości, dodajemy cukier puder oraz roztopioną chłodną żelatynę.
Szybko, nim żelatyna stężeje, śmietanę dzielimy na dwie części.
Jedną odstawiamy a do drugiej dajemy jagody, miksując tylko do połączenia się jagód ze śmietaną.
Wykładamy na biszkopt warstwe jagodową, następnie dajemy białą warstwę i odkładamy do lodówki.
6 białek ubijamy na pianę z cukrem i rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika na 150 stopni i suszymy około 40 minut-50 minut.
Trzeba kontrolować by suszył się w środku a nie paliła po górze.

Wystudzoną bezę wyciągamy z blachy (ostrożnie) i przekladamy na ciasto.
Ja wyciągamy beze na ręcznik górą do dołu a potem z ręcznikiem przekładam na ciasto poprzez szybkie odwrócenie ręcznika.

1 komentarz: