niedziela, 31 maja 2015

Ciasto chałwowe z bezikami.

Ciasto chałwowe z bezikami.





Składniki:

Dwa biszkopty ciemne z 4 jaj.
Kostka masła
Kostka margaryny
Dwa śmietankowe budynie
Kilkanaście bezików białych (ja kupuje woreczek)
około 350 gram chałwy, może być mleczna, fantazyjna itp.
cukier puder
dwie tabliczki czekolady do rozpuszczenia


Gotujemy dwa budynie na proporcjach dla jednego żeby był bardzo gęsty. Studzimy.
Miękkie masło i margaryne ucieramy w garnku, dodając około 3/4 szklanki cukru pudru.
Stopnowo do ucieranj masy dodajemy budyń a potem chałwę. Ucieramy na gładką masę.

Masę wykładamy na jeden z biszkoptów.
Beziki kruszymy na mniej więcej połówki i rozsypujemy na masie.
 Przykrywamy drugim biszkoptem.
Czekolade z dwoma łyżkami mleka rozpuszczamy w rondelku. 
Zalewamy wierzchni biszkopt a na czekolade drobno kruszymy beziki.
Na zdjęciu ciasto gdzie brakło mi bezików i na wierzch pokruszyłam chałwę.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz