środa, 18 lutego 2015

Ryba po grecku

Ryba po grecku



  • 80 dag mrożonej ryby np. filetu Tilapi
rozmrożonej i osuszonej na ręczniczku, pokroić na małe kawałki, opanierwać w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oleju do złocistości.

  • 1,5 sztuki średniej Marchwi, startej na tarce
  • 1 mała pietruszka korzeń, starta na tarce.
  • Kawałek selera- starty na tarce
  • Biała część z małego pora. Pokrojony w plastry.
  • 3/4 cebuli pokrojonej w kosteczki.
  • 50 dag masła 
  • 1,5 szklanki wody.





Wszystko do jednego garnka, zalewamy wodą i dusimy.
Dodajemy soli pieprzu, oregano i trochę kucharka.
Kiedy warzywa zmiekną dajemy koncentrat pomidorowy. Około 1,5 słoiczka - 4 duże łyżki.
Mieszamy do zagotowania.



Do Ciepłego sosu dodajemy kawałki ryby. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Najlepiej smakuje po kilki godzinach kiedy ryba ładnie przejdzie sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz