poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto Krówkowe

Ciasto Krówkowe


Ciasto:

3 szklanki mąki
150 gram masła
2 jajka
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

2 budynie śmietankowe
Kostka Masła
Pół kostki margaryny
3/4 puszki Kajmaku
Cukier Puder

Dodatkowo:
Kajmak do posmarowania wierzchu i migdały do dekoracji,



Ciasto: Wszystkie skłądniki ze sobą zagnieść do gładkiej masy,
Podzielić na dwie części. Jedną rozciągnąć na blaszcze wyścielanej papierem do pieczenia. Piec 15minut w 190 stopniach.
To samo z drugą częścią ciasta.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu z tym że na 0,5 litrze mleka nie robimy jednego a oba. Chodzi o to aby był bardzo gęsty. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Ucieramy Masło i Margarynę, gdy staną się kremowe, dodajemy stopniowo po łyżce gęsty budyń i kajmak. Jeżeli lubicie słodkie można dodać cukru pudru ale to wedle uznania bo sam kajmak już jest słodki. Krem musi być pusztysty i trzymać się na placku.

Na jeden spód dajemy krem, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy kajmakiem i dekorujemy migdałami.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego.





4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń