wtorek, 27 stycznia 2015

Babka "Zebra"

Babka "Zebra"


Składniki:
  1. 5 jajek
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1 szklanka wody gazowanej
  4. 1 szklanka oleju słonecznikowego (jak nie mam to ewentualnie daję zwykły)
  5. 3 szklanki mąki pszennej i 2 łyżki mąki osobno
  6. 2 łyżki ciemnego kakao
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. cytrynowy aromat do ciast
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i sopniowo dodawać żółtka, dalej ubijając.
2 szklanki mąki dodawać stopniowo do ubitych jaj, na przemian z olejem, aromatem, i wodą mieszając drewnianą łyżką. Miksera używamy tylko do ubicia jaj.
Mieszamy do połaczenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie równe cześci do jedenj dodajemy dwie łyżki mąki a do drugiej dwie łyżki kakao. Ciasto lejemy na tortownicę, dokładnie na środek na przemian raz białą a raz ciemną masę.
Ciasto będzie się rozlewać i tak powinno być. 

Pieczemy na 200 stopni przez 50 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem wnętrze. 

Dekorujemy polewą albo cukrem pudrem. Polecam też lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny.

Babka powstała z chęci zjedzenia czegoś do kawy przy niedzieli spędzonej z moją szwagierką.
Zainspirował nas przepis w internecie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz