Dziś polecam ciasto bananowe z galaretką, nie wymagające pieczenia.
Składniki:
- 5 szklanek mleka
- 2 budynie bananowe (nie wszędze są więc jeśli nie znajdzicie to zastąpcie waniliowym)
- Kostka masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej/pszennej
- 1 łyżeczka aromatu, najlepiej waniliowy
- Mniej więcej 300gram herbatników
- 2 sztuki banana jeżeli użyjecie bananowego budyniu, a w przypadku innego smaku budyniu należy przygotować 4 banany.
- Dwie galaretki cytrynowe.
Przygotowanie:
Cztery szklanki mleka, zagotowywujemy z cukrem, masłem i aromatem.
W pozostałej szklance mleka rozmieszamy budyń, dodajemy mąkę i żółtka. Roztrzepujemy do gładkośći.
Rozmieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy do zgęstnienia.
Na blachę posmarowaną tłuszczem, wykładamy herbatniki tak, aby stworzyć spód naszego ciasta więc cała blacha musi być zakryta.
Na herbatniki wylewamy gorącą masę i równo rozsmarowywujemy.
Jeżeli do ciasta używamy budyniu babanowego to na krem budyniowy układamy już tylko herbatniki.
Jeśli ciasto jest z budyniem o innym smaku to na krem dajemy posiekane 2 banany a dopiero na to herbatniki (po to aby dodać bardziej bananowego smaku).
Na każdy herbatnik dajemy po kawałeczku banana w ramach dekoracji.
Galaretkę goujemy w 0,7 litra z dwóch opakowań. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy herbatniki ładnie namokną.
Bardzo dobre a można też zrobić na biszkopcie :)
Mmm, wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuń