wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasto bananowe bez pieczenia

Dziś polecam ciasto bananowe z galaretką, nie wymagające pieczenia.



Składniki:

  • 5 szklanek mleka
  • 2 budynie bananowe (nie wszędze są więc jeśli nie znajdzicie to zastąpcie waniliowym)
  • Kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej/pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu, najlepiej waniliowy
  • Mniej więcej 300gram herbatników
  • 2 sztuki banana jeżeli użyjecie bananowego budyniu, a w przypadku innego smaku budyniu należy przygotować 4 banany.
  • Dwie galaretki cytrynowe.

Przygotowanie

Cztery szklanki mleka, zagotowywujemy z cukrem, masłem i aromatem.
W pozostałej szklance mleka rozmieszamy budyń, dodajemy mąkę i żółtka. Roztrzepujemy do gładkośći.
Rozmieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy do zgęstnienia.
Na blachę posmarowaną tłuszczem, wykładamy herbatniki tak, aby stworzyć spód naszego ciasta więc cała blacha musi być zakryta.
Na herbatniki wylewamy gorącą masę i równo rozsmarowywujemy.
Jeżeli do ciasta używamy budyniu babanowego to na krem budyniowy układamy już tylko herbatniki.
Jeśli ciasto jest z budyniem o innym smaku to na krem dajemy posiekane 2 banany a dopiero na to herbatniki (po to aby dodać bardziej bananowego smaku).
Na każdy herbatnik dajemy po kawałeczku banana w ramach dekoracji.
Galaretkę goujemy w 0,7 litra z dwóch opakowań. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy herbatniki ładnie namokną. 


Bardzo dobre a można też zrobić na biszkopcie :)

1 komentarz: