środa, 11 marca 2015

Ananasowiec

Niskie ciasto ale pełne smaku, nie jest stworzony z wyszukanych składników ale smakuje doskonale.
Prezentuje się równie dobrze a robi się bardzo szybko.


Składniki:


  • Puszka ananasa (może być krojonego)
  • Kostka masła
  • Pół kostki margaryny
  • Dwa jasne budynie np. śmietankowe.
  • 1,5 szkl. kokosu wiórek
  • Dwa łyżki masła
  • Biały bszkopt z 5 jaj.


Przygotowanie:

Dwa budynie gotujemy na wodzie z ananasa. Oba budynie gotujemy w proporcji na jeden budyń. Czyli z pół litra wody z ananasa ( jeśli tyle jej nie ma to uzupełniamy wodą), odlewamy pół szklanki w której należy rozmieszać budyń i wlać do gotującej się wody, ciągle mieszająć. Wystudzić.

Miękkie masło i margaryne ubijamy w garmku na puszytą masę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Według uznania dosypujemy cukry pudru aż do smaku który nas zadowoli.

Masę wykładamy na biszkopt a pokrojone kawałki ananasa, wkłądamy do masy.
Wiórki kokosa prażymy na złoto na pataleni z masełkiem, wystygniętym obsypujemy wierzch ciasta.

Gotowe :)





Jest parę pytań o biszkopt więc być może jeszcze jutro dodam mój wypróbowany.








1 komentarz: