wtorek, 17 marca 2015

Ciasto Góra Lodowa

Robi się cieplutko, pogoda zachęca do spacerowania a poranne wstawanie nie jest tak tragiczne jak w okresie zimowym.
Drugi dzień z rzędu, z rana pospacerowaliśmy i szkoda tylko, że zaraz trzeba wybrać się do pracy. 
Synuś naszczeście w przedszkolu też dziś korzysta z pogody, nabierze trochę koloru i witamin.






Ciasto na dziś z nazwy jest dość zimne ale tylko z nazwy i wyglądu. Tak naprawdę, smak ciasta to bardzo słodziutki krem o kawowym smaczku.




Składniki:

Biszkopt z jaj 4 lub 5
2 szklanki mleka w proszku 
Kostka masła
Pół kostki margaryny
2 cukry wanilinowe
6 łyżek cukru
pół szklanki mleka
polewa czekoladowa i biała
paczka biszkoptów
Miseczka zaparzonego cappucino

Przygotowanie:

Biszkopt nasączamy cappucino.
Mleko zagotywywujemy z cukrami i wystudzamy. Cukry muszą być rozpuszczone.
Miękkie masło i margaryne ubijamy dodając na przemian zimne mleko z cukrami i mleko w proszku. Według uznania możecie dodać więcej mleka w proszku a jeśli będzie dla Was za mało słodkie spokojnie dodajcie cukier puder.

Wykładamy na biszkopt 3/4 masy.
Biszkopty nasączamy mocząc je w cappucino.
Układamy na masie.
Resztą masy przykrywamy biszkopty.
Na wierzch pionowo układamy połówki biszkoptów tworząc fale, te nasze tytułowe "góry lodowe".
Rozpuszczoną polewą dekorujemy górę.





1 komentarz:

  1. Mmm, pysznie to ciacho wygląda :)
    Tak, ranne wstawanie jest zdecydowanie łatwiejsze :)

    OdpowiedzUsuń