Ciasto czekoladowe
Składniki:
250 gram mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki ciemnego kakao
200 gram cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
3 jajka rozbełtane widelcem
Do dekoracji użyłam dwie rozpuszczone czekolady, migdały i złote perełki.
Przygotowanie:
W jedenj miscie łaczymy ze sobą wszystkie suche składniki a w drugiej pozostałe mokre.
Do suchych dodajemy mokre i na najniższych obrotach miksujemy do połączenia się składników.
Do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24cm
wylewamy ciasto i wkłądamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55 minut
Udekorować roztopioną czekoladą, i dowolną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz