czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe



Składniki:

250 gram mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki ciemnego kakao
200 gram cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
3 jajka rozbełtane widelcem


Do dekoracji użyłam dwie rozpuszczone czekolady, migdały i złote perełki.

Przygotowanie:

W jedenj miscie łaczymy ze sobą wszystkie suche składniki a w drugiej pozostałe mokre. 
Do suchych dodajemy mokre i na najniższych obrotach miksujemy do połączenia się składników.

Do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24cm
wylewamy ciasto i wkłądamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55 minut

Udekorować roztopioną czekoladą, i dowolną posypką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz